Nieuws

EXE draagt bij aan duurzaamheid hoofdkantoor

In januari opende Alliander de deuren van haar gerenoveerde hoofdkantoor in Arnhem. Circulair bouwen en het fors verlagen van energieverbruik stonden bij deze renovatie centraal. EXE draagt actief bij aan de duurzaamheid van het hernieuwde hoofdkantoor met R.E.X.

Het oude hoofdkantoor werd gebouwd in een tijd dat medewerkers bijna allemaal dagelijks naar kantoor kwamen om te werken. In een tijd dat het vanzelfsprekend was dat medewerkers met een of twee collega’s op een kamer werkten. Nu is dat anders. Na de renovatie zijn de lange gangen met kamers verdwenen en is het pand getransformeerd naar een open werkruimte met flexibele werkplekken en veel ontmoetingsruimtes om  te kunnen samenwerken. Het hoofdkantoor van Alliander biedt zowel voor als na de renovatie plaats aan ongeveer 900 medewerkers.

Na de verbouwing voorziet het kantoor voor een groot deel in zijn eigen energiebehoefte, waardoor de afname van het net meer dan 80 procent omlaag gaat. Dat is mogelijk door het gebruik van zonnepanelen en door het pand te verwarmen en koelen door middel van warmte en koudeopslag in de bodem. Ook werden bij de verbouwing duurzame materialen gebruikt en werden slimme meet- en regelsystemen toegepast voor bijvoorbeeld verlichting en luchtbehandeling. Daarnaast werd minimaal 95 procent van het bouwafval gescheiden ingezameld en waar mogelijk geschikt gemaakt voor hergebruik op locatie of elders.

EXE is naast trotse bewoner van het nieuwe hoofdkantoor, ook een actieve partner in deze energiebesparing.
Projectmanager Ilse Wisskink: ‘Wij dragen bij aan de energiebesparing van het nieuwe hoofdkantoor van Alliander met R.E.X.
R.E.X staat voor ‘Realtime Energy eXchange’. Het principe van R.E.X is simpel: lever terug als de energieprijs hoog is, verbruik energie als die laag is en bespaar op de energiekosten. Het R.E.X- platform faciliteert dit proces door het verbruik en de opwek van flexibele apparaten te balanceren en koppeling te maken met de actuele handelsprijzen.’

Hoe zit dat concreet in het gerenoveerde pand? Ilse: ‘De zonnepanelen op het dak van het pand zijn bijvoorbeeld aangesloten op het platform. Wij zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk energie wordt verbruikt als de zon schijnt op de panelen, en zo min mogelijk als dat niet het geval is. We vullen het buffer als we energie ‘over’ hebben zodat dit op een later tijdstip gebruikt kan worden, bijvoorbeeld om het pand te verwarmen als de zon niet schijnt. En door middel van Realtime schermen in de ontvangsthal kan straks elke medewerker en bezoeker precies zien hoeveel energie er opgewekt en verbruikt wordt, zo gaat het echt leven!’

Meer weten over R.E.X? Neem contact op met onze adviseurs via sales@exe.energy